Mikä on painoindeksi (BMI) ja kuinka se lasketaan?

Muokattu To, 19 Syys klo 6:18 PM

Painoindeksin avulla arvioidaan henkilön painon ja pituuden suhdetta. Voit laskea oman painoindeksisi Bodymajan laskurilla.

 

MIKÄ ON HYVÄ PAINOINDEKSI?

 

Painoindeksi (Body Mass Index, BMI) on perinteinen terveydentilan mittari, jonka avulla tunnistetaan, onko henkilö normaalipainoinen vai kärsiikö hän mahdollisesti alipainosta, ylipainosta tai lihavuudesta. Painoindeksi auttaa tarttumaan mahdollisiin terveysriskeihin ajoissa.

 

Merkittävä ylipaino nostaa riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin, kuten diabetekseen, syöpään, uniapneaan, kohonneeseen verenpaineeseen tai kolesteroliin. 

Alipainoisuudesta voi taas seurata terveydellisiä riskejä kuten aliravitsemusta, immuunipuolustustuksen heikentymistä, osteoporoosia, hedelmättömyyttä sekä häiriöitä lasten ja nuorten kasvussa ja kehityksessä. 

 

MITEN AIKUISEN PAINOINDEKSI LASKETAAN?

 

Painoindeksin laskukaava on henkilön paino jaettuna pituuden neliöllä. Tällöin laskemisessa käytetään seuraavaa laskukaavaa:

Painoindeksi (BMI) = paino / pituus²

 

Painoindeksiä laskiessa on tärkeää muistaa, että paino ilmaistaan laskukaavassa kilogrammoina ja pituus metreinä. 

Tällöin siis esimerkiksi 175 cm pitkän ja 70 kg painavan henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti:

70 / 1,75² = 70 / (1,75*1,75) = 70 / 3,0625 = 22,9

 

PAINOINDEKSILASKURI

 

Voit laskea oman painoindeksisi ylläolevan laskukaavan mukaisesti. 

 

LASTEN JA NUORTEN PAINOINDEKSI

 

Lasten ja nuorten painoindeksi lasketaan samalla tavalla kuin aikuisten, mutta ikä otetaan huomioon tuloksissa. Lasten kohdalla on aina syytä keskustella tulkinnasta lääkärin kanssa, jos on huolta lapsen painosta tai kasvukäyristä.

 

Tulkitessa lasten ja nuorten painoindeksiä, on syytä ottaa huomioon, että ikäryhmien painoindeksin normaalialue on erilainen kuin aikuisilla. Viitearvot muuttuvat 18 ikävuoteen saakka ja vasta sen jälkeen ne muodostetaan aikuisten kaavalla.

 

PAINOINDEKSIN RAJOITTEET – MITÄ KAIKKEA PAINOINDEKSI EI KERRO?

 

Vaikka painoindeksi onkin laajasti käytetty terveydentilan mittari, ei se kuitenkaan anna kokonaiskuvaahenkilön terveydentilasta, sillä se ei ota huomioon muita ihmisen terveydentilaan vaikuttavia tekijöitä.

 

Painoindeksi ei ota huomioon esimerkiksi henkilön ikää, sukupuolta, geeniperimää, lihasmassan määrää tai rasvan määrää ja sen jakautumista kehossa. Se ei välttämättä myöskään toimi luotettavana mittarinaraskaana oleville, urheilijoille tai vanhuksille. 

 

Näistä syistä painoindeksilaskurin antamaan lukuun kannattaa suhtautua kriittisesti, vaikka se antaakin tärkeää suuntaa arvioidessa omaa terveydentilaa.

 

Oman terveydentilan monipuolisemman ja yksilöllisemmän kokonaiskuvan saamiseksi onkin suositeltavaa tehdä tarkka kehonkoostumusmittaus.

 

Auttoiko tämä artikkeli?

Loistavaa!

Kiitos palautteestasi

Pahoittelut ettemme voineet auttaa

Kiitos palautteestasi

Kerro kuinka voimme parantaa tätä artikkelia!

Valitse ainakin yksi syistä
Kuvavarmennus vaaditaan.

Palaute lähetetty

Kiitos palautteesta. Yritämme korjata artikkelin