MIKSI NESTETASAPAINO ON TÄRKEÄÄ?
Mikäli olet joskus kärsinyt nestehukasta, olet todennäköisesti huomannut energiatasosi ja vireystilasi laskevan. Tämä johtuu siitä, että liian vähäinen juominen johtaa nestetasapainon horjumiseen ja tämän myötä elimistön toimintaan.
Ihmisen elimistö saa vuorokaudessa nesteitä juomavedestä, ravinnosta sekä aineenvaihdunnan kautta. Elimistö menettää nesteitä ympäristöön päivän aikana muun muassa virtsateitse, hengitysteitse ja iholta hikoillessa.
Nestetasapainon horjuminen voi näkyä ihmisen fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn heikkenemisenä. Nestehukka voi vaikuttaa muun muassa lihasten toimintakykyyn näkyen esimerkiksi lihasten voiman ja kestävyyden heikkenemisenä. Myös energiatasot ja aivojen toiminta voi laskea, jolloin vaikutukset näkyvät mielialan ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä. Juomattomuus voi aiheuttaa myös päänsärkyä sekä vaikuttaa reagointinopeuteen ja lähimuistin toimimiseen.
MIKÄ ON IHMISEN KESKIMÄÄRÄINEN VEDEN TARVE VUOROKAUDESSA NESTETASAPAINON YLLÄPITÄMISEKSI?
Ihmisen vedentarve on yksilöllistä ja riippuu monista tekijöistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ihminen tarvitsee noin 2–3 litraa vettä päivässä ylläpitääkseen nestetasapainoa. Päivittäinen nestemäärä tulisi saada juoman ja ruuan mukana.
TEKIJÄT, JOTKA VAIKUTTAVAT VEDEN TARPEESEEN
Keskimääräinen veden tarve riippuu kuitenkin myös monista muista tekijöistä. Näitä tekijöitä ovat muun muassa:
- Ympäristö ja sen lämpötila
- Vuodenaika
- Ruokavalio
- Aktiivisuus
- Terveys
- Raskaus tai imetys
Iholta ja hengitysteiden limakalvoilta tapahtuva haihtuminen vaihtelee ympäristön lämpötilan, kosteuden, ilman liikkeiden mukaan. Esimerkiksi kesällä lämpimällä säällä vedentarve kasvaa. Myös ilmankosteus tai -kuivuus vaikuttavat vedentarpeeseen.
Myös ruokavalio vaikuttaa vedentarpeeseen. Esimerkiksi runsas kofeiinipitoisten juomien nauttiminen aiheuttaa runsasta virtsaamistarvetta. Suolaisten, mausteisten tai sokeristen ruokien syöminen voi myös lisätä tarvetta juoda enemmän nesteitä kehon nestetasapainon ylläpitämiseksi.
TILANTEITA, JOISSA HYVÄ NESTETASAPAINO ON ERITYISEN TÄRKEÄ
Liikkuminen päivän aikana lisää nestetarvetta. Etenkin paljon liikkuvien ihmisten kuten urheilijoiden on hyvä huolehtia nesteiden saamisesta hikoilun ja nopean hengitystiheyden vuoksi.
Myös kuumepotilaana on tärkeää saada tarpeeksi nesteitä, koska kehon lämpötasapaino on jo valmiiksi häiriintynyt. Sairastaessa esimerkiksi diabetesta on myös tärkeää juoda vettä nestetasapainon säilyttämiseksi.
Raskaana olevat ja imettävät naiset tarvitsevat runsaasti vettä nestetasapainon ylläpitämiseksi. Raskaana ollessa keho tuottaa enemmän verta, ja sitä varten tarvitaan vettä. Imettäessä keho puolestaan menettää nesteitä.
Ikääntyessä riittävä nesteiden saanti on tärkeää, sillä nestevajaus voi kehittyä nopeasti. Vanhuksilla janon tunne saattaa heikentyä, joten on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä.
MITÄ KANNATTAA JUODA NESTETASAPAINON YLLÄPITÄMISEKSI?
Ehdottomasti paras tapa ylläpitää nestetasapainoa on juoda vettä. Se on myös kätevin, taloudellisin ja ekologisin vaihtoehto.
Kahvi ja tee lisäävät virtsaamistarvetta, mutta aiheuttavat myös nestehukkaa kehoon. Myöskään alkoholia ei suositella, sillä se lisää kehon nestehukkaa.
Limonadeja tai mehuja ei suositella päivittäisessä käytössä niiden sisältämien sokereiden vuoksi. Sokeroimattomat mehut ja kivennäisvedet ovat puolestaan hyvä vaihtoehto.
Nestemäisessä muodossa nautitun veden lisäksi nestettä saadaan myös ruuan mukana.
MITEN SELVITTÄÄ, ONKO OMAN KEHON NESTETASAPAINO KUNNOSSA?
Selvittääksesi kehon nestetasapainon tilan, suosittelemme tekemään kehonkoostumusmittauksen. Siinä nestetasapainoa tulkitaan ECW/TBW -suhdeluvulla, joka tarkoittaa solun ulkoisen veden määrää suhteessa kehon koko veden määrään.
Kehonkoostumusmittauksen avulla saat myös muita tietoja omasta terveydentilastasi. Lue lisää, miksi kehonkoostumusmittauksessa kannattaa käydä!
Auttoiko tämä artikkeli?
Loistavaa!
Kiitos palautteestasi
Pahoittelut ettemme voineet auttaa
Kiitos palautteestasi
Palaute lähetetty
Kiitos palautteesta. Yritämme korjata artikkelin